PROSCIUTTO CRUDO DI PARMA
BY PROSCIUTTIFICIO SAN FRANCESCO
PROSCIUTTO CRUDO DI PARMA:
ONE OF THE MOST APPRECIATED MADE IN ITALY GASTRONOMIC PRODUCT.
Prosciuttificio San Francesco is specialized in production of Prosciutto Crudo di Parma,
with a full commitment to traditions and dedication to its territory.
What are the main features of Prosciutto Crudo di Parma?
Prosciutto Crudo di Parma is a Made in Italy gastronomic product, recognised worldwide thanks to its quality and traditional production process. Its production originates in some specific areas of Emilia-Romagna, especially in Parma city and nearby areas.
This gastronomic product is characterized by a delicate texture, due to the slow curing process, a fragrant aroma resulting from the combination of selected meats, and a delicate, slightly salty taste that will win over even the most particular tastes.
The acquiring process of ‘Prosciutto di Parma PDO‘ designation (Protected Designation of Origin) is not so easy: in order to guarantee its authenticity and origin, strict quality controls and high production standards are required.
Prosciutto Crudo di Parma by Prosciuttificio San Francesco
Like all the respectable Made in Italy raw hams, Prosciutto Crudo di Parma created by Prosciuttificio San Francesco is made from animals born and bred in specific areas of central-northern Italy, rigorously selected at the production plant in Medesano, in Parma. This site, an ex monastery in the Parma hills, was founded in 1997 in this strategic area because the ideal climatic conditions for curing occur, able to give the product the appropriate and inimitable features of sweetness and flavor.
Prosciutto Crudo di Parma PDO quality
controls and certification
During the entire production process, Prosciutto di Parma Consortium makes rigorous checks to ensure that each producer correctly follows the established procedures and maintains the required quality standards. Only hams successfully pass all controls and comply with production specification rules can be branded with PDO designation ‘Prosciutto di Parma’, which guarantees the authenticity and quality of the product.
Prosciutto Crudo di Parma PDO wholesale production and sale
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1 million and 200.000 pieces salted on an annual basis
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GFSI certifications: BRC GSFS, IFS FOOD
More than 20,000 square metres of production and logistics area
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Dopo un esordio nei piccoli spazi ricavati dalla mia abitazione, l’attività si è spostata nel capannone costruito nel 1979. La sede è stata poi ampliata nel 1984 e successivamente nel 1992, anno in cui si è deciso di collocare nell’area cortiliva la statua di San Francesco, creata dagli scultori Sandrin e Biasia, dell’università di Padova. Arte, poesia e tridimensionalità sono componenti utili in questo passaggio terreno.
Nell’anno 2000 si è concluso un sostanziale ampliamento che, con la realizzazione di una nuova linea di salagione e nuove celle di stagionatura, ha permesso di incrementare notevolmente la produzione fino ad arrivare alla capacità di 1.200.000 pezzi l’anno!
Nel corso del 2015 sono stati completati due interventi nello stabilimento di Castelnuovo Rangone, al fine di ampliare i locali della lavorazione migliorando ulteriormente la produzione dal punto di vista strutturale, operativo e logistico, ma soprattutto qualitativo.
Siamo convinti di aver creato una struttura veramente ottimale.
Lo scambio generazionale è completato, ai genitori si sono affiancati i figli, Licia e Cristiano, il genero, Roberto Catti e la nipote, Celeste Catti.»
Alfonso Bavieri – Fondatore e presidente